Spændende seværdigheder i Amsterdam

Amsterdam er blandt andet kendt for sine mange cykler og kanaler. Der er dog en masse andre ting at opleve i den hollandske hovedstad, som du måske ikke lige havde overvejet.

For at gøre det lidt nemmere for dig, har jeg her samlet 10 spændende seværdigheder, som helt sikkert vil gøre din tur ekstra særlig. Jeg anbefaler at købe billetterne til dine foretrukne attraktioner hjemmefra, da det er både billigere og kan spare dig for at stå i kø.


Top 10: Attraktioner i Amsterdam

Gouda-ost fra Holland og andre lækkerier

Gouda-ost og andre hollandske delikatesser

1. Smag på det hollandske køkken

Holland er kendt for sine fantastiske oste, såsom den verdensberømte Gouda, men også for deres desserter heriblandt poffertjes (flade æbleskiver) og stroopwafel (vaffel med karamel). Og så er der selvfølgelig delikatessen rå sild, som ofte sælges fra gadeboder, samt kibbeling (friturestegte fiskestykker) og bitterballen (runde kroketter).

I byens centrum finder du en lang række turistbutikker, der sælger oste og andre hollandske delikatesser. De tager dog ofte overpriser. Så hvad med at prøve et gademarked i stedet for? Eller tag et smut i supermarkedet Albert Hejn, hvor der også sælges både oste og stroopwafel (bemærk, at du ikke kan betale med dit danske kort i de fleste hollandske supermarkeder, så medbring kontanter!).

Ellers kan du prøve en af byens berømte “brune” cafeer, som ofte tilbyder platters med forskellige oste, bitterballen og af og til kibbeling.

2. Tulipaner i (eller nær) Amsterdam

tulipaner i Keukenhof

Keukenhof er verdens største blomsterpark

De fleste ved, at Holland også er kendt for tulipaner. I Amsterdam kan du tage en tur forbi det kendte og altid-travle blomstermarked (mellem sporvogn-stoppene “Muntplein” og “Koningsplein”). Her sælges tulipanløg i massevis samt forskellige hollandske souvenirs. Men hvis du virkelig vil opleve Hollands mangefarvede blomstermarker, vil jeg anbefale en tur til blomsterparken i Keukenhof. Jeg har selv været der et par gange, og det er virkelig en tur man aldrig glemmer!

Derudover kan man besøge Amsterdams tulipanmuseum, som ligger i bydelen Jordaan. Museet detaljerer historien bag Hollands fascination med tulipanen. Lær mere om fænomenet Tulipmania, der beskriver hvor besatte hollænderne var af tulipanen i det 17. århundrede. Efter sigende steg priserne på disse blomster så meget, at nogle folk solgte deres huse, så de kunne investere i tulipaner.

3. Anne Franks hus

Jeg har faktisk aldrig selv besøgt Anne Franks hus, selvom jeg boede i Amsterdam i over tre år. Det skyldes, at der næsten altid er en kæmpe kø ude foran, og at jeg har hørt, at det ikke er ventetiden værd. Der er dog mange, der ikke ville besøge Amsterdam uden at se Anne Franks hus. Derfor er denne seværdighed også med på min liste, og hvis du er interesseret i hendes liv, så er det nok værd at se.

Hvis du køber billetterne på forhånd, kan du springe køen over, så det anbefales helt sikkert - ellers kan du risikere flere timer i kø!

4. Rembrandt på Rijksmuseum

Rijksmuseum i Amsterdam

Rijksmuseum i Amsterdam

På dette nationalmuseum kan du få et indblik i landets historie og kunst. Det mest spændende er efter min mening museets malerisamlinger fra den hollandske guldalder (fra omkring 1620-1680), der blandt andet inkluderer værker af Johannes Vermeer og Rembrandt. Oplev for eksempel Rembrandts “Nattevagten” samt nogle af malerens enigmatiske selv-portrætter. Museet er så stort, at man ikke kan se det hele på en dag. Derfor er det en god ide at overveje, hvad du er mest interesseret i at se – og så se resten en anden gang.

Der er over 8000 malerier og kunstobjekter fordelt på mere end 100 rum, så et besøg på museet kan godt være overvældende. Begynd i kælderetagen for værker fra Middelalderen, eller gå direkte op til 1. etage for det 17. århundrede. Stueetagen huser værker fra det 18.-19. århundrede, mens de to øverste etager indeholder værker fra det 20. århundrede.

5. Van Gogh-museet

Vincent van Gogh er en af mine yndlingsmalere, og derfor har jeg været på dette museum mange gange. Museet, som ligger i det centrale Amsterdam, har verdens største samling af Van Gogh-værker. Oplev de ikoniske billeder af solsikkerne og soveværelset samt det tidlige værk “Kartoffelspiserne”. Man kan også læse mere om malerens hektiske liv og psykiske sygdom, der førte til, at han skar sit øre af.

6. Kanalrundfart

Kanal i Amsterdam

Amsterdam har mange smukke kanaler

En af de bedste måder at opleve Amsterdam på er fra dækket af en båd. Byen har nemlig over 150 kanaler, hvoraf de tre mest kendte er Herengracht, Prinsengracht, og Keizersgracht. Kanalringen i den gamle bydel er på UNESCOs Verdensarvsliste på grund af den unikke og historiske arkitektur, der blev bygget tilbage i 1600-tallet.

Der er mange muligheder for at tage på kanalrundfart og derved opleve de smukke kanalhuse på tæt hold. De fleste ture starter og slutter ved Centraal Station og tager omkring en time.

7. Kattenkabinet

Kattenkabinet i Amsterdam

Kattenkabinet er et unik museum i Amsterdam

Kattenkabinet adskiller sig fra de andre museer på denne liste, da det har en mere alternativ tilgang til kunst. Museet, som er 100% dedikeret til katte, blev grundlagt til minde om katten John Pierpont Morgan (grundlæggerens tro følgesvend gennem mange år).

I dag kan man se en imponerende samling af kunstgenstande med katte i alle afskygninger: lige fra klassiske malerier til excentriske statuer og sære postkort. Du kan desuden være heldig at støde på en af ejerens katte, som går frit rundt på museet – KattenKabinet er et must for alle katteelskere!

8. Sightseeing, Hop-On Hop-Off-bus

Da jeg boede i Amsterdam udforskede jeg hovedsagligt byen på cykel. Det er virkelig cyklernes by, som enhver turist hurtigt vil erfare, så snart de ankommer til byen. På den anden side er der meget trafik, og det kan være besværligt at leje en cykel, hvis man blot besøger byen i en kortere periode.

En anden mulighed er derfor at benytte sig af en Hop-On Hop-Off-bus. På den måde kan du få en god rundvisning af byen. Hvis du ser noget spænende undervejs, kan du nemt hoppe af og så tage den næste bus, når du er klar til at tage videre. Men husk at kigge dig godt for, når du stiger af eller på, for cyklisterne kan komme fra alle retninger!

9. Beurs van Berlage

Amsterdams tidligere børsbygning, som blev tegnet af den anerkendte arkitekt Hendrik Petrus Berlage, betragtes som et af Hollands vigtigste eksempler på arkitektur fra det 20. århundrede. I dag bruges bygningen til koncerter og udstillinger, men hvis du tager med på en guidet rundvisning, kan du lære meget mere om Amsterdams vigtige rolle som handelscenter. Faktisk anses Amsterdam børs for at være den ældste i verden: den blev etableret i 1602 og flyttet til Beurs van Berlage efter bygningens færdiggørelse i 1903.

10. Amsterdam Walking Tour

i Amsterdam-skiltet i Amsterdam

i Amsterdam-skiltet er en ikonisk attraktion i hovedstaden

Tag på en guidet “walking tour” og få et indblik i byens historie og arkitektur. På en klassisk rundtur vil jeres guide vise jer Amsterdams mest velkendte attraktioner, såsom Dam Square, det Royale Palads og Oude Kerk (den gamle kirke). Men der findes også mange alternative ture, hvor man kan få et indblik i byens mange andre sider.

Der er f.eks. turer, der fokuserer på det berygtede “Red Light District”, også kaldet “De Wallen”, hvor kvindelige prostituerede kan ses i vinduerne, og hvor der findes talrige coffeeshops og sexbutikker.

Eller guidede rundvisninger, hvor man kan lære mere om byens unikke husbåde, der kan ses i massevis på de fleste kanaler. Der er virkelig noget for enhver smag! Min personlige favorit er en “street art”-tour. Amsterdam er nemlig fuld af unik gadekunst, der kan ses rundt omkring i de smalle gader.